Uitbreiding Burgemeester Marnixschool Schoten

Bouwheer :
VZW Burgemeester Marnixschool - Schoten

Architect :
A33 Architecten bv

Aanvang van de werken :
Juli 2020

Einde van de werken :
Voorzien december 2020

Bedrag :
€uro 1.248.929,05

WERKBESCHRIJVING: Uitbreiding Burgemeester Marnixschool te Schoten

De bestaande basisschool werd in de jaren ’80 gebouwd en was dringend aan uitbreiding toe. Echter was het volledig gelijkvloerse gebouw onvoldoende gefundeerd om een bijkomende verdieping te dragen.
Daarom werd er een staalconstructie op paalfunderingen gebouwd, waaraan een bijkomende verdieping als het ware werd opgehangen. Hiervoor moest ook in het bestaande gebouw palen geboord worden, dat tijdens de werken in gebruik bleef. Om dit mogelijk te maken, is het grootste deel van de ruwbouw gerealiseerd tijdens de zomervakantie. Aangezien het dak van het bestaande gebouw gedeeltelijk afgebroken moest worden om de verdiepingen met elkaar te verbinden, is er plaatselijk met EPDM een soort 'zwembad' gemaakt, zodat de rest van de benedenverdieping droog zou blijven.
Het resultaat is een zwevende verdieping die grotendeels buiten het onderste gebouw uitsteekt en ruimte biedt voor extra klassen. De school benoemt het nieuwe gebouw als "de piano." Als u de foto's bekijkt, begrijpt u ook waarom.
Ook binnen in het gebouw werd gekozen om de industriële look grotendeels te behouden. Er werd een verniste OSB-vloer geplaatst en de kolommen en windverbanden blijven in het zicht. Door de hoogte van de lokalen, geven deze een zeer ruimtelijk gevoel.