Restauratie woning President K.U.-Leuven

Bouwheer :
K.U. Leuven - Heverlee

Architect :
K.U. Leuven - Dhr. Tom Verbist

Aanvang van de werken :
September 2015

Einde van de werken :
September 2016

Bedrag :
€uro 154.071,43

WERKBESCHRIJVING : Restauratie

Tijdens het vooronderzoek werd duidelijk dat de haarden in het gebouw sporen vertoonden van polychromie.
Na het demonteren en verstevigen van de tabletten, haardwanden, enz. werden de haarden ontdaan van hun overtollige verflagen. De oude teksten, bladgoud en kleurvlakken werden blootgelegd en terug bijgewerkt naar hun oorspronkelijke staat.
De tegels op de haardmonden vertoonden verschillende sporen van zoutschade en lacunes. In opdracht van de KU-Leuven werd geopteerd de tegels bij te schilderen waar mogelijk. op één schouw was de schade zo groot dat reproductie de enigste manier was om de schouw in ere te herstellen.
Voorzichtig werd de schouw ontdaan van tegels en overtollige resten waarna een mal werd gemaakt voor de reproductie. Het kleurverschil tussen oude- en nieuwe tegels veroorzaakt door jaren van vervuiling werd weggewerkt door retouches.
Net als de haarden vertoonden de overige bouwelementen zoals balken en muren verschillende sporen van eerdere schilderingen.
Zo werden de moerbalken in de salons opnieuw voorzien van schilderingen in eik-imitatie. De oude sjablonen in de traphal werden in ere hersteld.
De eerdere verbouwingen in de woning-president hadden ervoor gezorgd dat de oude vloeren bedekt waren met een egalisatie laag en linoleum. De taak van PIT bestond eruit onderzoek te doen naar de oude vloerlagen en indien mogelijk vrij te leggen en te restaureren. Voorzichtig werd de egalisatie afgestoken waarna de vloer gereinigd werd en lacunes aangevuld.