Restauratie gasthuiskapel Ter Zieken te Antwerpen

Bouwheer :
A. Vermeulen en S. Vandevoorde

Architect :
T.ar.S Architectenvennootschap bv

Aanvang van de werken :
Augustus 2020

Einde van de werken :
Lopend

Bedrag :
€uro 628.518,05

WERKBESCHRIJVING: Restauratie gasthuiskapel Ter Zieken te Antwerpen

Het gebouw zijn de restanten van een oude kapel ‘Ter Zieken,’ waar in de jaren negentig een volledige woning in werd opgetrokken.
De huidige eigenaars hebben ervoor geopteerd de volledige ingreep van die periode te verwijderen en te gaan voor een ontwerp dat zo veel mogelijk de oude contouren van de kapel respecteert.

De werken bestaan uit een doorgedreven demontage en afbraak, waarna de massieve muurgehelen worden gestabiliseerd. Alle voegen worden vervangen, de elementen in natuursteen worden hersteld of vervangen waar nodig (spekstenen, stellinggaten, kroonlijst, omlijstingen van de monumentale ramen). De scheuren die in de muren zijn ontstaan, worden verankerd.

Verder wordt er een 'modern' plat dak opgebouwd: muurplaten uit samengestelde liggers sectie 75x600 mm die de vorm van de muur volgen. Door de jaren heen zijn de muren namelijk gaan uitbuiken omwille van het verwijderen van alle steunelementen zoals muurankers en trekkers. De houten liggers van muur tot muur hebben een gemiddelde lengte van 10,50 meter. Het plat dak wordt afgewerkt met EPDM dakbedekking en opstanden in zink staande naad.

In de boogramen wordt strak, thermisch onderbroken aluminium buitenschrijnwerk geïntegreerd.
Binnen gebeurt een beperkte ruwbouwmatige opdeling, met een semi-zwevend volume waarin later kamers zullen worden gecreëerd.

De charme van dit pand zit hem o.a. in de authentieke binnenzijde met het zichtbare metselwerk, een open leefruimte van aan de voorzijde tot achteraan in het vroegere koor en vooral ook het strakke schrijnwerk dat het geheel tot zijn recht doet komen.