Renovatie zwembad Heuvelkouter te Liedekerke

Bouwheer :
TMVW Farys Gent

Architect :
ARPA Architecten

Aanvang van de werken :
April 2019

Einde van de werken :
December 2019

Bedrag :
€uro 1.350.309,79

WERKBESCHRIJVING : Renovatie

Met 40 jaar op de teller waren de gloriedagen van Zwembad Heuvelkouter definitief voorbij. Het zwembad kampte met allerlei problemen en slijtages die een verdere exploitatie onmogelijk maakten.

PIT Antwerpen NV realiseerde de funderings- en rioleringswerkzaamheden, terwijl de nieuwe vloer- en wandopbouw, betonherstellingen alsook de gevel- en dakwerken aan gekende onderaannemers werden toegekend.

Betonrot is het grootste probleem bij de oudere zwembaden. Het beton aan de onderzijde van de zwembadkuip was door jarenlange infiltratie van chloorwater zwaar aangetast. Vanuit de krappe kruipruimte onder het zwembad werd het aangetaste beton verwijderd en na het aanbrengen van de nodige opofferanodes hersteld met rheoplastische mortel.

Naast het plaatsen van de opofferanodes en het uitvoeren van de betonherstellingen aan de onderzijde, werden de kuip en omliggende perrons voorzien van een nieuwe opbouw met elastische tweecomponenten naad- en voegloze waterdichting, dit om de levensduur van het gewapend beton te verlengen. Alle inbouwelementen werden met de nodige zorgvuldigheid en knowhow waterdicht aangesloten op deze nieuwe laag. Tot slot eindigde de ingreep met een volledig nieuwe betegeling met keramische vloer- en wandtegels, opgevoegd met epoxy.

Om de zones voor betonherstelling te kunnen bereiken, moest ook een groot deel van de aan- en afvoerleidingen en van de ventilatiekanalen in de kruipkelder weggenomen en vernieuwd worden.

Verder werd ook een volledige relighting van de zwembadhal uitgevoerd. De oude plafondinbouwarmaturen werden vervangen door nieuwe LED-wandverlichting. Bovenop het dak werd een nieuwe uitnodigende lichtreclame geplaatst. De bestaande bruine ramen werden in een frisse witte kleur herschilderd en voorzien van de nodige aluminium omkaderingselementen en dorpels om de nieuwe gevelbekleding af te werken.

Ook de buitenkant werd onder handen genomen. Zo werd het dak volledig vernieuwd om een betere energiescore te bereiken. Om de koudebruggen te neutraliseren kwam er een volledig nieuwe dakopstand in houten keperwerk, voorzien van de nodige isolatie en dampscherm.

Dankzij een vernieuwing van de buitengevels kreeg Zwembad Heuvelkouter een moderne uitstraling die zich bovendien perfect in de omgeving integreert.

Artikel Bouwen aan Vlaanderen -->