Renovatie Esseghem 2 & 1 te Brussel

Bouwheer :
Lojega bvba - Ganshoren

Architect :
Architect Jean-Benoît Fontignie - Linkebeek

Aanvang van de werken :
Esseghem 2: Maart 2018 // Esseghem 1: Oktober 2019

Einde van de werken :
Esseghem 2: November 2019 // Esseghem 1: Nog lopende

Bedrag :
€uro 3.768.126,73 (Esseghem 2) + € 1.261.119,93 (Esseghem 1)

 

Enkele cijfers Esseghem 2:

10 km houten balken
1.100 m² Promatec
4.100 m² isolatie
1.800 m² golfplaten gevelbekleding
2.450 m² vaste ramen
1.800 m² schuiframen

WERKBESCHRIJVING: Renovatie residentie Esseghem te Brussel

Het akoestisch comfort en de energiescore, veiligheid en esthetiek naar een hoger niveau tillen, dat was het opzet bij de gevel- en dakrenovatie die Esseghem 2, een sociale woonblok in de Brusselse gemeente Jette, onderging. De gevel die her en der versprong in dikte, werd ‘uitgedikt’ met een houten constructie en zo gelijkgetrokken, waardoor het gebouw een pak strakker oogt.

Het gebouw, dat 206 appartementen telt en zo’n 45 meter hoog is, voldeed al een tijd niet meer aan de huidige isolatienormen. Overal zat nog enkel glas en het gebouw was niet winddicht.

Staal en vooral hout voeren de boventoon bij de renovatie van de gevel. We hebben de gevel vereffend met een houtconstructie. Die is niet overal even breed, aangezien de oorspronkelijke gevel versprong in dikte. Deze constructie bedraagt op haar breedste punt zo’n 50 centimeter, waardoor de gevel nu veel strakker oogt. Een uitdrukkelijke wens van de architect, die met zijn ontwerp streefde naar meer eenheid.

Blinkende golfplaten

Die houtconstructie werd opgevuld met ROCKWOOL-isolatie en PIR en afgewerkt met een dampscherm. Op die constructie vezen we vervolgens T-profielen, waar we dan als afwerkingslaag blinkende golfplaten op aanbrachten. Aan de westzijde werd alle buitenschrijnwerk vervangen door houten schrijnwerk, aan de andere kant enkel de schuiframen van de terrassen.

Het dak werd geïsoleerd met Foamglas en er werd nieuwe isolatie aangebracht in de plafonds van de technische ruimtes op het gelijkvloers, waar ook nieuwe stalen schuifdeuren werden geplaatst. De kopgevels werden voorzien van nieuw gevelmetselwerk.

Uitdagingen

Bij dat alles kwamen toch wel wat uitdagingen kijken. De houten structuur werd chemisch verankerd in de betonnen structuur van het gebouw, dus doorheen de betonnen platen en spouw. De appartementen werden horizontaal en verticaal ook bekleed met Promatec om te vermijden dat in geval van een brand het vuur kan overslaan van de ene flat naar de andere. Dat materiaal is niet zo eenvoudig te bewerken en die ingreep kostte ons dus heel wat uren aan zaagwerk.

Vlotte samenwerking met huisvestingsmaatschappij

Daarnaast moesten tijdens het metselen van de kopgevels, waarvoor we om de 3,5 meter geveldragers plaatsten, de nooddeuren constant beschikbaar blijven, wat om de nodige creativiteit vroeg bij het opstellen van de stellingen. Het gebouw bleef tijdens de werken immers bewoond. Dat noopte ook tot goeie en duidelijk afspraken met de bewoners, die tijdig hun meubels aan de kant moesten zetten. LOJEGA was op de hoogte van onze planning en zorgde ervoor dat wij toegang hadden tot appartementen waarvan de bewoners op het moment dat we er ramen moesten aanbrengen, niet thuis waren.

De troeven van deze renovatie voor de bewoners zijn legio: een hoger akoestisch comfort, lagere stookkosten, esthetische meerwaarde door de mooie strakke gevel en veel veiligere terrassen dan vroeger.

Fase 2: Esseghem 1

Ook de volgende fase zijn wij aan het uitvoeren. Ook hier moeten de oude schuiframen in de voor- en achtergevel worden vervangen terwijl de appartementen nog bewoond zijn. Het dak wordt volledig geïsoleerd en voorzien van een nieuwe dakbedekking in bitumen. Ook de lifttorens worden geïsoleerd, zij worden voorzien van een afwerking van Douglasplanken van 13 cm breed.