Restauratie Pastorie van Rijmenam – Bonheiden

Bouwheer :
Gemeentebestuur Bonheiden

Architect :
Karel Beeck - Architectenbureau Beeck Herman - Mechelen
Hilde De Ruysscher bvba - Rijmenam

Aanvang van de werken :
Maart 2017

Einde van de werken :
Februari 2018

Bedrag :
€uro 333.067,00

WERKBESCHRIJVING : Restauratie

De oorspronkelijke opdracht betrof overwegend restauratiewerken aan het exterieur van de Pastorij van Rijmenam.
Deze werken omvatten het vernieuwen van de dakbedekking in natuurleien, het restaureren van de dakgoten, het vernieuwen van het schrijnwerk en het schilderen van de gevel. Daarnaast werd er gekozen om de achtermuur van de garage terug liggend te plaatsen, zodat de pastorij meer “vrij” kwam te staan. Een schoon detail hier is dat de achterdeur “verborgen” is ingewerkt in de cederbekleding.

Bijkomend opdrachten (binnen afwerking):

Om aan de eisen te voldoen van de brandweer omtrent het gebruiksoppervlak. Is er voor gekozen om een brandwerend plafond te plaatsen op de eerste verdieping, zodat de zolder als een afgesloten compartiment gerekend kan worden. Tegelijktijdig is de zoldervloer uitgebroken geweest en is de zoldervloer geïsoleerd en bekleed met Yellow Pine planken, zonder de draagbalken eronder eerst te nivelleren of uitvullen. Het golvend effect dat hierdoor verkregen word is niet alleen zichtbaar, maar kan men ook voelen als men er overheen loopt.

Vergaderzalen:

Op de begane grond is aan ons gevraagd om de toegangshal, die dwars door het gebouw loop en naar de achtertuin leid te schilderen en te voorzien van architectonische wandverlichting. De twee vergaderzalen aanpalend zijn ook door ons ook gerestaureerd en aan de hand van een kleurenonderzoek teruggebracht naar zijn oorspronkelijke kleuren.
Tijdens deze werken moesten wij de wandbeschildering boven de schouw in de grootste vergaderzaal ten alle tijden beschermen worden, aangezien dit een belangrijk historisch schilderrij is voor de pastorij en voor de gemeente Rijmenam.