Restauratie gevel & dak Sint-Amanduskerk – Hundelgem (Zwalm)

Bouwheer :
Kerkfabriek Sint-Amandus Hundelgem - Zwalm

Architect :
Architektenburo Mas bvba - Oudenaarde

Aanvang van de werken :
September 2016

Einde van de werken :
September 2017

Bedrag :
€uro 430.893,00

WERKBESCHRIJVING : Restauratie

Doorgedreven gevel en dakrestauratie :
De volledige gevel, opgebouwd uit Balegemse steen met een voorste deel uit oude Scheldesteen, werd volledig onder handen genomen. De voegen werden verwijderd en de ontbrekende elementen of te erg beschadigde stukken vervangen en aangevuld.
Voor het glas-in-lood, wat hier eerder valt onder de categorie glas-in-metaal, moest er een volledige demontage plaatsvinden van het oude ijzerwerk. Dit werd gereinigd, aangevuld en gemetalliseerd om verder desintegratie door roest tegen te gaan. De glas-in-lood elementen zelf, die bij deze ramen alle ooit beschikbare en verschillende reliefglazen en varianten bevatten, werden vervangen en geherlood.
Van het dak werd de toren enkel voorzien van nieuwe leien, cupa 4 excellentia, en werd het schip en het koor uit noodzaak bijkomend ook voorzien van een nieuwe beplanking in geschaafde oregon.
De zolders werden ontdaan van alle mogelijke afval en resten die zich verzameld hadden door de jaren heen. Om de toekomstige inspecties van deze ruimte toe te laten was in onze opdracht ook voorzien om een houten loopbrugconstructie te maken.
In de kerk zelf waren onze werken beperkt tot het verwijderen van de oude lambrisering in het schip, het injecteren en behandelen tegen opstijgend vocht van de muren en het preventief-curatief behandelen van al de aanwezige houten constructies en elementen.
De sacristie aan de zuidzijde van de kerk werd afgewerkt met een duurzame kalei en geschilderd in een afgeleide kleur van de Balegemse steen net zoals de omlijsting rond de ramen in de gevel en de strak uitgepleisterde calvari op de oostgevel.
Tot slot werd het houten buitenschrijnwerk, in dit geval enkel de poort in de westgevel en de deur van de sacristie, geschilderd in een afgeleide kleur van het ‘ossenbloedrood’.
In samenspraak met de gemeente werd er alsnog gekozen voor een omgevingsaanleg rond de kerk, waarbij duurzaamheid en ecologie in beperkte zin naar voren kwamen. Zijpaden in boomschors en hoofdpaden met mooie rood/bruine kleiklinkers was de boodschap.