Reorganisatie keuken Provinciehuis Vlaams-Brabant – Leuven

Bouwheer :
Provincie Vlaams-Brabant - Dienst Gebouwen - Leuven

Architect :
Arch. Jan Vanluchene - Provincie Vlaams-Brabant - Leuven

Aanvang van de werken :
03/06/2016

Einde van de werken :
12/09/2016

Bedrag :
€uro 425.129,00

Werkbeschrijving : Renovatie

De bedrijfskeuken van het Provinciehuis Vlaams-Brabant was toe aan een grondige reorganisatie. Tegelijkertijd is de VIP-keuken en de vloer van de refter aangepakt.  De ruimte waar de keuken zich reeds bevond werd volledig “gestript”: alle plafonds, binnenwanden, betonsokkels, overbodige verluchtingskanalen en oude elektriciteits- en waterleidingen werden verwijderd. Het volledige vals plafond in de onderliggende kelders werd ook volledig weggenomen.
Al de nieuwe leidingen en aflopen werden vanuit de hoofdleidingen in de kelder terug opgebouwd. De nieuwe indeling van de keuken werd gemaakt door middel van niet dragende gipskartonwanden. Alle wandvlakken werden vervolgens afgewerkt met polyesterplaten om zo te voldoen aan de nieuwste hygiënische eisen. De oude vloer werd uitgevlakt en afgewerkt met een PU-gietvloer. Er werd een volledig nieuwe dampkap gehangen en ook het verluchtingssysteem werd aangepast. Het nieuwe plafond werd voorzien met afwasbare tegels en de verlichting bestaat uit armaturen met LED-verlichting van dezelfde afmetingen. Er werden nog enkele nieuwe deuren geplaatst in hetzelfde materiaal als de wanden zodat een glanzend wit geheel werd gevormd. 
De volledige keukeninrichting is een mengeling van gerecupereerde toestellen en inox tafels met nieuwe toestellen voorzien van de nieuwste technieken. Tevens werden er meubels op maat gemaakt. De gehele keuken bestaat uit een afwaszone, een koude en een warme keuken en een gedeelte voor opslag.  Ook de self-service zone in de refter werd volledig herzien en vergroot. Een volledig op maat gemaakt kastmeubel zorgt voor een afscheiding tussen self-service en refter. Alle functies zijn nu beter geordend zodat het proces van eten voor een grote groep mensen op een kleine tijdsspanne duidelijk beter verloopt. 
De bestaande en duidelijk beschadigde parket werd volledig opgeschuurd en afgewerkt met 3 lagen olie zodat ook deze er als nieuw uitziet.Ook in de VIP-keuken, een ruimte die voorzien is om de voorbereidingen te treffen voor recepties, werd mits een paar ingrepen zoals nieuwe wandkasten en flessenkoelers een betere organisatie mogelijk.
Tenslotte werd ook de kelderruimte voorzien van een nieuw tegelplafond zodat de aangepaste leidingen terug aan het zicht onttrokken werden en tevens van de gelegenheid gebruikt werd gemaakt om ook hier te voorzien in nieuwe LED-verlichting. 
De grote uitdaging bij dit project was de korte uitvoeringstermijn en de complexiteit van het coördineren van een groot aantal onderaannemers in een relatief kleine ruimte.