Renovatie gebouw met 10 woningen met laag energieverbruik – 1040 Etterbeek

 

Bouwheer :
Etterbeekse Haard - 1040 Brussel

Architect :
J.a.a. sprl - 1180 Brussel

Aanvang van de werken :
Maart 2014

Einde van de werken :
Oktober 2015

Bedrag :
€uro 2.125.118,00

WERKBESCHRIJVING : Renovatie

Het leegstaand gebouw in de J. Buedtsstraat 6, wat in beheer is bij de Etterbeekse Haard (dienst voor het beheer van sociale woningen in Etterbeek), was aan een grondige renovatie toe. Daarom is er in januari gestart met het volledig strippen van het gebouw om tot een ruwbouwconstructie te komen. Van daaruit kon dan begonnen worden met het realiseren van het einddoel: het bekomen van een hernieuwd geheel van 10 appartementen (8 duplexwoningen en 2 gehandicaptenwoningen) met een nadruk op hernieuwbare energie en energiezuinigheid. Dit is een logische stap in de vooruitgang van de bouwsector maar niet altijd evident binnen het concept van een renovatie. Daarom worden hier verschillende isolatietechnieken gecombineerd. Zo wordt er op de achtergevel een gevelbepleistering op isolatieplaten geplaatst, terwijl men in de voorgevel genoodzaakt is om langs binnenuit te isoleren door middel van voorzetwanden. Om op deze manier toch niet al te veel plaats te verliezen worden de verdiepingen uitgerust met kleine uitbouwen. Deze erkers, bestaande uit een houten structuur gevuld met isolatie en afgewerkt met extra isolatie, buitenbepleistering en strekmetaal, bieden extra uitvoeringstechnische mogelijkheden en moeilijkheden. Zo zijn grote delen van de voorgevel weggebroken. Vervolgens is er geopteerd om een bouwlift te integreren in de stelling om op deze manier het verticaal transport te kunnen realiseren via de nieuw gemaakte gevelopening op een efficiënte en veilige manier. Verdere bijzonderheden van dit werk zijn een volledig ter plaatse gestorte trappenhal van vier verdiepingen, zonnecollectoren geplaatst op een zinken dak ondersteund door zelfdragende isolatiepanelen van meer dan 7m lang en twee stalen overlopen in de achtergevel om bij de buitenste appartementen te geraken van elk bijna 20m.