Herstellingswerken St-Willibrorduskerk te Kasterlee

Bouwheer :
Gemeente Kasterlee

Architect :
Arch. Patrick Van Roy

Aanvang van de werken :
Juni 2016

Einde van de werken :
Juli 2016

Bedrag :
€uro 38.582,00

WERKBESCHRIJVING : Restauratie

INKOMPORTAAL:

Herstellingswerken aan het natuurstenen inkomportaal doormiddel van het inboeten van nieuwe stenen in combinatie met vooraf bepaald steenherstel. De samenstelling van het steenherstel werd achterhaald in een labo en proefondervindelijk met verschillende testvlakken op de omlijsting aangebracht alvorens met de werken te starten.
De glas in loodpanelen werden uit hun monelen gelicht en overgebracht naar een atelier voor verdere restauratie. Het volledige vlak werd herlood en opgesteld volgens het principe van ‘museale opstelling’.

CALVARIE:

De restauratiewerken aan de calvarie hielden verschillende disciplines in waaronder het herstel van de volledig calvarieoverkapping waarbij de oude met roofing beklede constructie vervangen werd door een nieuwe koperen bedekking met houten kroonlijsten naar authentiek model.
De oude kalkbepleistering werd lokaal verwijderd, de ondergrond gereinigd en op traditionele wijze aangebracht. Na kleurenonderzoek werd voor een afwerking met kalkverf geopteerd om de calvarie haar oorspronkelijke uitstraling te bezorgen.