Renovatie 100-jarige Cottage Arboretum – Heuvel – Kalmthout

Bouwheer :
Provincie Antwerpen

Architect :
Provincie Antwerpen - Patrimonium

Aanvang van de werken :
September 2016

Einde van de werken :
September 2017

Bedrag :
€uro 547.343,00

WERKBESCHRIJVING : Renovatie

De provincie Antwerpen en PIT renoveren een huis in cottage-stijl tot dienstwoning voor het Arboretum Kalmthout. De woning, lokaal gekend als de woning van oud-burgemeester en dokter Zaman, dateert van het begin van de 19de eeuw. De cottage wordt in ere hersteld met aan de buitenzijde het historische karakter. Typerend voor de stijl zijn de kleine ruitverdelingen. Aan de binnenzijde ligt de focus op hedendaags comfort en duurzaamheid. Hernieuwbare energie en een slim ventilatiesysteem krijgen een plek in dit gebouw. Na oplevering krijgt het een functie als dienstwoning.

Bij de start van de werken bleek al gauw dat het gebouw in zeer slechte staat verkeerde. De aanwezigheid van meerdere zettingen en zwammen betekende dat het gebouw grondig moest worden gestript. De oorspronkelijke centrale trappenkoker werd volledig uitgebroken vanop de kelder tot aan de nok en daarna 90° gedraaid. De bedoeling van de architect was een nieuw centraal geheel te vormen met een stevig fundament, opnieuw opgetrokken vanuit de kelderverdieping.

Naar isolatienormen werden hoge eisen gesteld. De volledige gevel werd aan de binnenzijde uitgevoerd met een isolatie bestaande uit ‘multipor’ blokken van 16cm dik. Het dak kreeg een totaal isolatiepakket van 24cm minerale wol. De vloer een isolatielaag bestaande uit 5cm cementgebonden isolatie met bovenop 11cm PIR geschrankt. De belangrijkste eis was dat alle gebruikte materialen recyclebaar waren naar toekomstig gebruik.

Ook naar ramen toe werden hoge eisen gesteld. Met een beglazing met U-waarde kleiner als 0,9 moesten de ramen voldoen aan strenge normen, dit terwijl het uitzicht historisch correct moest blijven. Alle ramen werden tijdens het bouwproces voorzien van magneet- en breekcontacten. Na voltooiing worden deze aangesloten op het hoofd-verdeelbord van het arboretum.

Het arboretum deed ook mee aan openwervendag als één van de drie werven geselecteerd door de provincie Antwerpen. De werf trok bijna 1000 bezoekers